GY.I.K

Kérdése van? Itt válaszra talál!

Csapatunk összeállított egy listát a gyakran ismételt kérdésekből, melyekre itt megtalálja a választ, legtöbb esetben videó formájában is a youtube csatornánkról, vagy képes segítséggel.

Hogyan kapcsolom be az órát?


Az óra ki- és bekapcsolására két kapcsoló áll rendelkezésre. Az egyik kapcsoló az órán, másik a vezető bal lábszáránál található a gépjárműbe szerelve. A taxióra jobb alsó (h) gombja ECOT és Szabad módban felel a ki- és bekapcsolásért, ilyenkor kikapcsolt állapotban az óra áram alatt van, ezt nevezzük alvó üzemmódnak. Az autóba szerelt kapcsoló a bal lábszárnál található, két állású kapcsoló, ezt nevezzük tápkapcsolónak. Ez a kapcsoló ad áramot az órának, amennyiben le van kapcsolva (a vezetőtől elfele forduló állásban) az óra nem kap áramot. A taxióra működéséhez mindkét kapcsolónak bekapcsolt állapotban kell lennie. 
FONTOS: Amennyiben a tápkapcsolót felkapcsolva az óra felvillan majd elalszik, akkor az óra alvó üzemmódban van, így a h gombot megnyomva tudja bekapcsolni az órát.

További információkért nézze meg videónkat a témával kapcsolatban, vagy hívjon minket elérhetőségeinken

Error kód jelenik meg az órámon, mit tegyek?


Az Error kódokat az óra általában egy E betűvel és 1-3 számjeggyel jelzi (például E 247)
Az error kódok arra utalnak, hogy az óra programja valamilyen problémát észlelt az alapvető működés közben, ilyen lehet például a zárások számának betelése. 
FONTOS: Ezen problémákat csak valamely szervizünkben tudjuk orvosolni. 
Ilyen esetekben bejelentkezés nélkül fogadjuk, általában 5-30 perc alatt megjavítjuk taxióráját.

Lejárt a hitelesítésem. Mire kell számítanom?


A hitelesítés lényege a taxióra működésének pontosságáról és szakszerű működéséről szóló bizonyítvány kiállítása, ezért kötelező azt megújítani. Minden taxióra hitelesítés 2 évig tart. Amint hitelesítési bizonyítványán vagy naplójában észreveszi, hogy hamarosan lejár a hitelesítése, jöjjön be szervizünkbe, és fél óra alatt megújítjuk (Budapesten H-Cs 8:30-tól 15:30-ig, pénteken nincs lehetőség hitelesítésre). Nem szükséges időpontot foglalni amennyiben más problémát nem észlelt. Hitelesítéskor szükség van egy hitelesítő kör megtételére, így az autóra, a taxiórára és a taxaméter naplóra is, melyekből az utóbbi kettőt érkezéskor hozza magával az irodába.

Beszerelés, átszerelés miatt érdeklődöm.


Beszerelésnél és átszerelésnél minden esetben szükséges időpont foglalása. A kívánt időpont előtt 1-2 héttel hívjon minket bizalommal, hogy megbeszéljük azt és a szerelés menetét. A be- és átszerelések átlagos ideje 1,5-2 óra, mely adategyeztetésből, az autó bekábelezéséből, hitelesítő körből és egy végső adategyeztetésből áll.

Új órát, és/vagy pénztárgépet szeretnék vásárolni.


Jelenleg EURLOL-7 típusú taxiórát, valamint CashCube mini és Fiscat iPalm Wifi+GPS pénztárgépet árulunk. 
Pénztárgéphez szükség van egy üzembehelyezési kódra, vagy ha használt pénztárgépet vesz, átszemélyesítési kódra, melyeket az ügyfélkapun keresztül a PTGREG nevű dokumentum kitöltésével tehet meg.

Új EURLOL-7 taxióra esetén a sétáló papírra van szükség, vagy az új, sárga rendszámra.

Hogyan nyitok napot?


A taxióra zárást követően bármely következő esemény előtt kiírja a dátumot. Ha a dátum helyes, az elfogadásához a bal oldali alsó gomb megnyomása szükséges. Ennek hatására az óra kinyomtatja a napnyitást, mely nem adóügyi információ. Ezután az óra minden funkciója újra használható lesz. Amennyiben a dátum nem egyezik, kérjük ne fogadja el, és keresse fel mihamarabb szervizünket.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan váltok menük között? Mi az ECOT, AEFI és a SZABAD menü?


A taxiórának 3 menüje van. Az ECOT azaz a beállítási menü, az AEFI vagyis a nyomtatási menü és a Szabad vagy Fuvar menü. Ezen menüpontok között a váltás a következőképp történik. Szabadból a bal felső gombbal jutunk ECOT-ba, ECOT-ból a bal alsó gombbal jutunk AEFI-be, AEFI-ből bal felső gombbal jutunk vissza ECOT-ba és végül ECOT-ból a szabad gombbal jutunk Szabad menübe.
Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan működik a fuvar?


Szabad menüben, a fuvart, a foglalt gomb lenyomásával indítjuk el. Ilyenkor megjelenik az alapdíj a kijelzőn, és elkezd számolni az óra. Az utazás végén lehetőség van az óra kimerevítésére, hogy az utas lássa a végösszeget a kijelzőn. Ehhez a fuvar közben meg kell nyomni a bal felső gombot. A kimerevítést az óra villogó képernyővel jelzi. Ha véletlenül történt a kimerevítés, a foglalt gomb megnyomásával folytatódik az út a kimerevített értéktől számítva. Amikor vége a fuvarnak, a fizet gombbal tudja kinyomtatni a nyugtát. Erre kimerevített módban is van lehetőség. Az óra ezután visszaáll szabad menübe.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogy váltok tarifát?


Szabad menüben a tarifa számát a zöld digit jelzi. Amennyiben több mint egy tarifája van, a jobb oldali két gombbal tudja azt változtatni, akár fuvar közben is. A kiválasztott tarifa adatait megtekintheti, ha az alsó gombok közül a bal oldali 3 gombot lenyomva tartja. A gombok sorban az alapdíjat, a kilométer díjat és a perc díjat mutatják.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan nyomtatok tarifainfót?


A taxióra ECOT módjában, a B gomb megnyomásával AEFI menübe, azaz a nyomtatási menübe rakjuk az órát. Ezután az Í betű alatti gomb megnyomásával nyomtatjuk ki, a tarifa információs listát.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan nyomtatom ki a napi forgalmi jelentést?


A taxióra ECOT módjában, a B gomb megnyomásával AEFI menübe, azaz a nyomtatási menübe rakjuk az órát. Ezután az F betű alatti gomb megnyomásával nyomtatjuk ki, a napi forgalmi jelentést.
Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan nyomtatok ki havi vagy időszakos zárást?


A taxióra ECOT módjában, a B gomb megnyomásával AEFI menübe, azaz a nyomtatási menübe rakjuk az órát. Ezután az A betű alatti gombbal a teljes, vagy az E betű alatti gombbal az egyszerűsített adómemória adatait nyomtathatjuk ki. Bármelyiket választjuk, a gomb megnyomása után lehetőségünk van az S betű alatti gombbal a zárás sorszáma alapján, vagy a D betű alatti gombbal a dátum alapján megadni a kívánt nyomtatási intervallumot. Havi, negyed éves, fél éves, éves vagy egyedi időköz kiválasztásához a D betű alatti gombot kell megnyomni, melynek hatására az óra kiír egy dátumot. Ez az intervallum kezdődátuma, amelyet a jobb szélső gombokkal változtathatunk, majd a bal alsó gombbal fogadhatunk el. Ekkor az óra egy újabb dátumot ír ki, mely az intervallum végső dátuma, amelyet az előzőekhez hasonlóan a jobb szélső gombokkal változtathatunk, majd a bal alsó gombbal fogadhatunk el. Ahogy a második dátumot elfogadtuk, az óra elkezdi nyomtatni az intervallumhoz tartozó adómemória adatokat. A kinyomtatott nyugta alján található összegző adatokat a következőképp kell értelmezni. A G Í FORG-tól kezdve a lefelé az alábbi értékek láthatók. Az időközre vonatkozó összes bevétel. Az időközre vonatkozó összes utas kilométer. Az időközre vonatkozó összes kilométer. Az órában regisztrált összes bevétel. Az órában regisztrált összes utas kilométer. Az órában talált összes kilométer.
Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan változtatok fényerőt a taxiórán?


A taxióra ECOT módjában az alsó gombok közül balról a második gomb egy vagy többszöri lenyomásával tud 5 különböző fényerő közül választani.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan tudok papírt továbbítani hátrafelé?


A taxióra ECOT módjában az alsó gombok közül balról az első gombbal tud papírt továbbítani.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan tudok új papírt befűzni?


Ha kifogyott a papír és a taxiórán megjelenik a papír felirat, a cserét a következőképp ajánlott végrehajtani. A taxióra papír érzékelője a papírtartó alatt a bal oldalán található, így érdemes a papír elejét úgy eltépni vagy megvágni, hogy a papír bal oldala hosszabb legyen. Ezután a papír végét a látottaknak megfelelően kell behelyezni az órába.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hol látom az órában a dátumot és az időt?


Szabad menüben a szabad gomb lenyomásával megtekinthető első nyomásra a dátum, második lenyomásra az idő, harmadik nyomásra pedig a stopper. Negyedik lenyomásra az óra visszaáll szabadba.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan tudok időt állítani a taxiórában?


A taxióra ECOT módjában az alsó gombok közül balról a harmadik gomb lenyomásával az óra kiírja az órában regisztrált időt. Amennyiben nem észlel eltérést, a bal oldali felső gombbal minden idő változtatást elvetve visszalép ECOT menübe. Amennyiben kis mértékű eltérést észlel a taxióra ideje és a pontos idő között, a jobb oldali két gomb segítségével változtathat rajta, hetente egyszer és maximum 2 percet. Amint a megfelelő időt beállította, a bal oldali alsó gomb segítségével elmentheti a változtatásokat.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Hogyan tudok zárást kényszeríteni?


A taxióra ECOT módjában, már megnyitott napon a jobb oldali gombok közül az alsó megnyomásával az óra kényszer zárást nyomtat. Újbóli használathoz újra meg kell nyitni a napot.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Két vállalkozós órám van. Hogyan tudok vállalkozót váltani?


A taxióra ECOT módjában lehetőség van többvállalkozós óra esetén a vállalkozó váltásra. Az óra zárása után a jobb oldali alsó gombbal lehet ezt megejteni, aminek hatására az óra egy számot fog kiírni, ami a vállalkozó számát jelzi. Jobb oldali két gomb segítségével válthat ezek között, majd a bal oldali alsó gomb megnyomásával fogadja el. Ezután az óra jelszót kér öntől, amit beütve a kiválasztott vállalkozó ECOT menüjébe kerül. Egy vállalkozós órák esetében nincs jelszó, ha véletlen a vállalkozóváltásba kerül, válassza az első vállalkozót, majd jelszókérésnél nyomja meg a bal oldali alsó gombot.

Ezen folyamatot a gyakorlatban is megtekintheti kapcsolódó youtube videónkban:

Egy dátumot látok, hogyan megyek tovább?


Amikor a taxióra egy dátumot jelez, az 4 dolgot jelenthet.

Zárás után napnyitásnál az óra bal szélső alsó gombját kell megnyomni, ami hatására az óra megnyitja a napot, és az óra Szabad, vagy AEFI menübe kerül.

Szabadban a szabad gombot lenyomva meg lehet nézni a dátumot. Ilyenkor Szabad menübe visszajutáshoz 3x meg kell nyomni a szabad gombot.

Időszakos zárásnál a taxióra az intervallum kijelöléséhez kéri a dátumot. Ha véletlen jutott ebbe, a bal szélső felső gombbal tudja visszaállítani az órát. Ha szándékosan került ide, a kérdések között a havi zárás utasításait kövesse.


Kötőjeleket vagy vízszintes vonalakat és egy számot látok, hogyan megyek tovább?


Ilyenkor az óra vállalkozó váltás módban van, ha véletlen került ide és órája egy vállalkozós, nyomja meg a bal szélső alsó gombot kétszer. Több információért nézze meg a vállalkozó váltást a kérdések közt.

Jel52o vagy jelszo van kiírva a taxiórára, hogyan megyek tovább?


Ilyenkor az óra vállalkozó váltás módban van, ha véletlen került ide és órája egy vállalkozós, nyomja meg a bal szélső alsó gombot egyszer. Több információért nézze meg a vállalkozó váltást a kérdések közt.

Pc5ER van kiírva a taxiórára, hogyan megyek tovább?


Ez ritka hiba, amely előfordul a taxiórában. Amennyien ezt látja, keresse fel szervizünket. 

A digitek körbe-körbe mozognak a taxióra kijelzőn, hogyan megyek tovább?


Ez ritka hiba, amely előfordul a taxiórában. Amennyien ezt látja, keresse fel szervizünket. 

Egy 0. van a taxióra kijelzőn, hogyan megyek tovább?


A taxióra egyik funkciója, hogy a sebességet kijelzi km/h-ban. Amikor az autó álló helyzetben van, egy 0. van a képernyőn. Ebből a funkcióból a bal szélső felső gombbal tud kilépni, ECOT menübe kerül az óra. 

Sok 0 van a taxióra kijelzőn, hogyan megyek tovább?


A taxióra egyik funkciója, hogy egy stoppert el lehet indítani rajta. Amikor a stopper nem megy, több 0 van a képernyőn. Ebből a funkcióból a szabad gombbal tud kilépni, Szabad menübe kerül az óra. 

Az óra felvillan egyszer, majd kialszik, amikor kapcsolgatom a főkapcsolót.


A taxióra főkapcsolója a sofőr bal lábszáránál található. Az óra áramtalanítva van, amikor a kapcsoló a vezető lábától elfele néz, és áram alatt van, amikor a vezető felé néz. Ha áram alá rakja az órát, de az csak egy pillanatra villan fel, az óra alvó üzemmódban van. Győződjön meg arról, hogy a főkapcsoló maga felé néz, majd miután az óra fénye kialszik, nyomja meg a fizet gombot. Erre az óra visszaáll a legutolsó menüpontba.

Milyen Ecometer taxióra modellem van?


Az Ecometer taxiórákból 5 az OMH által bevizsgált és engedélyezett taxióra létezik. Az első Ecometer taxióra 1993 óta van forgalomban, azonban engedélye 2023-ra csak az EURLOL és EURLOL-7 óráknak van. Ez azt jelenti, hogy akinek működő régebbi modellje van, az használhatja ezen régebbi modelleket is, azonban feketedoboz betelés vagy kritikus meghibásodás esetén az órát le kell cserélni.

Az Ecometer taxióra modellek neve megtalálhatók a taxióra előlapján. Ez alól egyedüli kivétel a WT (WTR-99), amely az egyetlen folyadékkristályos (nem digit) kijelzős taxióránk, ennek modellje a hátlapon van feltűntetve.

Időrendben legújabb modellektől kezdve az Ecometer taxiórák a következők:

EURLOL-7 


EURLOL  –  avagy  –  EURLOL-NT93SWM03


SWM  –  avagy  –  NT-93 SWM03


WT  –  avagy  –  WTR-99


NT  –  avagy  –  NT-93

Mindjárt elérem a 2500 zárást, megtelik a feketedobozom. Mire számítsak?


A feketedoboz jogszabály szerint 2500 zárást tartalmazhat, amely elérése után a taxióra hibakódot ír ki. Amikor észreveszi, hogy kevés zárása maradt, érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon a teendőkkel kapcsolatban. Ecometer EURLOL és EURLOL-7 (2010 és utána beüzemelt) taxiórák esetén a feketedobozt ki kell cserélni, az órát újból le kell hitelesíteni. Az adómemóriát és annak kinyomtatott adatait ezután 5 évig meg kell őrizni. Ecometer NT93-SWM03, WT és NT93 (2010 előtt beüzemelt) taxiórák betelése esetén feketedoboz csere nem lehetséges, mivel nem tartalmazzák az euró átállás funkciókat. Ezért ezen órák feketedoboz megtelés esetén új, vagy használt eurós órára váltásra van szükség.

Pénztárgépem azt írta ki, hogy felülvizsgálat szükséges. Mit kell tennem?


A pénztárgépeket évente át kell vinni egy felülvizsgálati folyamaton. Ez nagyjából 10-30 perces folyamat, időpont foglalás nem szükséges és a hét összes munkanapján foglalkozunk vele. A gyorsított ügyintézés érdekében az irodába a pénztárgépével és pénztárgép naplójával jöjjön be. Továbbá győződjön meg arról, hogy a szolgáltatója felé nincs tartozása, elmaradása. 

Lefagyott a pénztárgépem. Mit tudok tenni?


A pénztárgépeknél előfordulhat, hogy egyes műveleteknél (legtöbbször bekapcsolásnál) kommunikációs hiba lép fel és a pénztárgép lefagy. A CashCube Mini pénztárgépeknél felismerhető arról, hogy „GSM időszinkronizálás”, „Pénztárgép Bekapcsolása…”, „CashCube Mini”, egyéb kiírás vagy világító de szöveget ki nem író képernyőn ragad a pénztárgép 5-10 percnél hosszabb ideig. Amennyiben ezzel a problémával találkozik, és a pénztárgép gombjai pittyogó hangot kiadnak lenyomásra, a CashCube Mini pénztárgépeken végre tud hajtani egy úgy nevezett RESET-et. Ezt a pénztárgép bal felső sarka körül található egyszeres balra nyíl négyszeres lenyomásával, majd a mellette lévő sztornó gomb egyszeres lenyomásával tudja megtenni. Fontos, hogy a lenyomásokat a lehető leggyorsabban ejtse meg, hogy sikeres legyen a reset, amit a pénztárgép 4 gyors egymás utáni pittyogással jelez.

Nyitvatartás

  • Hétfő – Csütörtök: 8:30 – 15:30
  • Péntek: 8:30 – 14:00
  • Szombat – Vasárnap: Zárva
Legyen ön is a több mint
0

Elégedett ügyfelünk egyike!